Trappe ny placering
Trapper
September 9, 2016
dagslys åbent tag
Dagslys
Dagslys
Dagslyset er nok det vigtigste i forhold til oplevelsen af rummene i en bolig. Langt de fleste er opmærksomme på, at solen står op i øst og går ned i vest. Hvad mange dog glemmer er, at vinklen på solen varierer i løbet af dagen. Når den står op og går ned er den lavthængende og opleves derfor blændende - ligesom blændingen fra en modkørende bil. Derimod står solen højt på himlen midt på dagen. Dette kan forekomme indlysende og dog bliver der lavet alt for mange huse, hvor der ikke tages højde for dette. Generelt er den største fejl at placere soveværelser og store glaspartier mod vest, da disse rum vil blive overophedet, hver gang solen skinner om eftermiddagen og aftenen. Store glaspartier skal altid vende mod syd, hvis det er muligt, da man så får det længste tidsrum med lys og behagelig varme ind i boligen.
Dagslys
Dagslys
Eksempel 1 viser et tilbygningsprojekt, hvor der mod syd er lavet en stor åbning mod himlen i den udvendige tagflade. Den store åbning giver et helt fantastisk dagslysindfald til køkken-alrum, samtidig med at det skaber en dejlig indergård (eller patio) midt i huset. Herfra er der udgang både fra køkken-alrum, soveværelset og stuen. Havde åbningen i taget været placeret inde i det store køkken-alrum, ville det have givet en voldsom overophedning – og dette gør sig generelt gældende med alle ovenlysvinduer, der er placeret i syd- og vestvendte tage, når loftet går til kip.

Dagslys
Dagslys
Eksempel 2 viser et tilbygningsprojekt, hvor den nye tilbygning er lavet efter at få mere dagslys ind i den eksisterende bolig – både på stueetagen og på førstesalen. Mod øst er der lavet en lyssprække, da denne side vender direkte over mod naboens indkørsel – bare lige nok til at vise, om der er morgensol. Vinduespartiet mod syd er holdt nede på den lodrette facade – ovenlysvinduer i den skrå tagflade ville have gjort rummet overophedet og ubehageligt at opholde sig i. I den vestvendte facade er der derimod lavet et meget højt smalt vinduesparti foruden dørpartiet til terrassen. Det høje smalle parti er med til at gøre det muligt at få et flot kig ud fra førstesalen – dog uden at rummet bliver overophedet, da det er holdt smalt

Dagslys
Dagslys
Eksempel 3 viser den helt ideelle situation, hvor den vidunderligste udsigt er mod syd. Man kan derfor åbne helt op og få fuldt udbytte af dagslyset og udsigten – uden at boligen bliver overophedet. Det markante udhæng på huset har den funktion at skærme af for den direkte højtstående sol midt på dagen. Den store åbning i taget ved terrassen er med til at sikre et lyst og behageligt køkken-alrum og åbningen kan uden problemer lukkes af med en glasafskærmning, hvis det bliver nødvendigt. Ud af de ialt 7 store glaspartier vender kun ét mod vest, og derfor bliver det varme direkte sollys fra vest ikke generende, når solen går ned. Se flere indlæg.